Quantcast
Channel: Opskrifter – Emily Salomon
Viewing all 274 articles
Browse latest View live

Bagt morgenmad med bær og knas

$
0
0

Jeg havde ønsket mig – og fik – kogebogen Green Kitchen Stories (besøg den betagende blog af samme navn her) i julegave og den første opskrift, jeg har prøvet derfra, blev denne lækre morgenmads-crumble. Den minder på sin vis om en smuldretærte eller kage med bær, på sin vis om bagt havregrød og er i virkeligheden nok helt sin egen. Men så har I en idé om, hvor vi er henne. Den er ret så sund, men smager syndigt. Vi fik den lun i går morges og i skrivende stund har jeg lige spist et koldt stykke af den. Også godt. Med lidt saltkaramel på toppen. Endnu bedre. Schhhh…

Præcis som David og Luise beskriver det i bogen, stod jeg i går morges op og tændte ovnen, biksede kagen/grøden sammen, satte den i ovnen og så hoppede jeg ellers i seng igen og småsov og læste avis, indtil herligheden var klar 40 minutter efter. Virkelig rar weekendmorgenmad. Måske I kan nå at lave den i dag og ellers synes jeg I skal gøre det næste weekend :)

Jeg havde ikke lige det, der skulle til den oprindelige opskrift. Så i stedet for udelukkende brombær brugte jeg både brombær og blåbær, i stedet for hasselnødder brugte jeg mandler, i stedet for mandelmælk brugte jeg en blanding af soja- og rismælk og da jeg ikke havde nok græskarkerner, kom der også lidt pinjekerner i. Der er altså masser af plads til variation og til at eksperimentere også selvom man ikke har de nøjagtige ingredienser i køkkenskabet. Bare man holder sig til ca. målene. Jeg påtænker at lave en hindbær/rabarber-variant med pecan- og kokostopping næste gang.

BAGT GRØD MED BÆR & KNAS – 4-6 personer
400 g friske eller optøede brombær, jeg brugte blåbær og brombær
175 g havregryn
1 tsk bagepulver
1/2 tsk stødt ingefær eller 1 tsk friskrevet ingefær
1 knsp havsalt
2 æg (fra en happy høne!)
5 dl mandelmælk  eller anden valgfri mælk (jeg bruge ris- og sojamælk i mangel af mandelmælk)
1 tsk vanillepulver
1/2 dl æblesirup, flydende honning, ahornsirup eller agavesirup
1 spsk kokosolie (stuetemperatur), plus ekstra til formen
80 g græskarkerner (jeg brugte halv græskar, halv pinjekerner)
80 g hasselnødder (jeg brugte mandler i stedet)

  • Forvarm ovnen til 190 grader og smør en bageform på ca. 20 x 25 cm med kokosoile.
  • Bred bærrene ud i et jævnt lag i bunden af formen og stil den til side.
  • Bland havregryn, bagepulver, ingefær, vanille og salt i en skål.
  • Pisk æggene sammen i en anden skål og tilsæt mælk og pisk grundigt, til blandingen er jævn.
  • Hæld dernæst sirup/honning, kokosolie, kerner og nødder i en lille skål, og bland det grundigt, helst med fingrene.
  • Drys havregrynsblandingen ud over bærrene i formen, og hæld derefter æggemælken over, så havregrynene dækkes jævnt.
  • Fordel til sidst nøddeblandingen over og bag så det hele i ovnen i 35-40 minutter.
  • Morgenmaden er klar, når havregrøden er tyknet, og kerne- og nøddedrysset er gyldent og sprødt. Lad det køle lidt af inden servering.

Velbekomme :)

ENGLISH RECAP: A delicious crossover between oatmeal and crumble with berries from the amazing vegetarian cookbook Green Kitchen Stories. Visit the blog by the same name here.


Pære- & myntejuice

$
0
0

Jeg har virkelig fået gang i saftpresseren herhjemme og er begyndt at eksperimentere med andet end den sædvanlige cocktail af æble, gulerod, appelsin (selvom den også er god!). Så jeg blev glad da Mette fra den smukke og inspirerende madblog, Because it Matters, tippede mig om Årstidernes Juice-selv-kasseI den får man masser af frugt og grønt (nok til 3-4 liter saft) + spændende juiceopskrifter, så man bliver udfordret lidt og lærer også at bruge eksempelvis broccoli, fennikel og squash i sin juice.

I går lavede jeg denne med broccoli, pære, agurk, mynte, æble og citrus og den var sådan et hit, at jeg lige vil dele opskriften med jer.

PÆRE- OG MYNTEJUICE - 2 glas
1/4 broccoli
1/2 citron uden skræl
1/2 lime uden skræl
1 stor håndfuld frisk mynte
2 store pærer
1/2 agurk
1 æble

  • Skyl alle ingredienserne og pres dem i en juicer/saftpresser.
  • ‘Pak’ mynten mellem de øvrige ingredienser, så den ikke bare ryger igennem, men også presses med.
  • Nyd den med det samme.

ENGLISH RECAP: I enjoyed this green juice with broccoli, pears, fresh mint, cucumber, apples, lemon and lime yesterday. A rare combination but oh so fresh and delicious.

Popcorn med rosmarin og parmesan

$
0
0

Vi har ingen mikroovn og jeg har tilsyneladende bildt mig selv ind, at man ikke kan lave popcorn uden. I alle tilfælde har jeg ikke fået popcorn hjemme de seneste mange år. På det seneste har en massiv popcorn-craving dog fået mig til at huske på hvordan min far, da jeg var barn, satte en ære i at poppe majskorn i lidt olie i en gryde, alt imens han rystede den over hovedet til stor morskab for mig. Således poppede jeg løs i weekenden (ok, lod gryden blive i komfurhøjde, men rystede ivrigt) og peppede dem så lidt op med rosmarinsalt og revet Primadonna-ost. Virkelig en hurtig og lækker snack. Skæg at servere til drinks for gæster og helt sikkert mange gange sundere end chips og deslige. Også perfekt til en filmaften eller til den snarligt forestående Oscar-uddeling (glæder mig som et lille barn).

POPCORN MED ROSMARIN OG PARMESAN – 2 personer
2-3 spsk olie, oliven eller vindruekerne, kokosolie (uden smag) er også et hit
1 dl popcorn/hele, tørre majskorn
3-4 kviste frisk rosmarin
1-2 spsk havsalt
50 g parmesan (jeg brugte dog Primadonna)
Friskkværnet sort peber

  • Hak rosmarin fint sammen med salt i en minihakker. Kan også hakkes fint i hånden og derefter blandes med salt.
  • Riv osten.
  • Varm olien i en stor gryde på høj varme. Når den er varm kommes et par majskorn i. Når de begynder at poppe hældes de andre i. Husk låg! Gerne af glas, så er det nemmere at følge med.
  • Ryst gryden ofte og hold øje med den hele tiden, når der begynder at gå længere mellem poppene, så skal den af.
  • Hæld rosmarinsalt over (hold lidt tilbage) og rør rundt. Smag til og hæld evt. resten over. Hæld derefter osten over og rør igen.
  • Hæld dem op i bægre eller en skål og kværn lidt sort peber over + riv evt. lidt ekstra parmesan/Primadonna over inden servering.
  • Haps!

Hvis man har mikroovn popper man selvfølgelig bare i den og blander derefter med rosmarinsalt og parmesan i en skål.

TIP: Der er masser af variationsmuligheder. Jeg tænker at lave en med timian i stedet for rosmarin og en chili/cheddar-version, ville sikkert heller ikke være dumt. Sig endelig til hvis I har andre gode kombinationer. Også gerne til den søde tand.

ENGLISH RECAP: This weekend i made fancy popcorn with rosemary salt, grated parmesan and black pepper. So easy yet so good.

Mangosalat med sorte ris og grønkål

$
0
0

salat-med-mango-og-chiliMit navn er Ann-Christine og jeg har siden 2007 blogget på www.Valdemarsro.dk - hvor jeg har fokus på alt det dejlige i livet, masser af opskrifter og mange små, rare hverdagsglimt fra vores liv. Denne fredag har jeg fået den store ære at passe godt på Emilys skønne blog – en af mine egne yndlingsblogs.

Jeg er i øjeblikket i fuld gang med at skrive en kogebog, som udkommer i efteråret 2014 og som udover at være en kogebog, også bliver lidt en hyldest til hverdagslivet.

For jeg elsker virkelig hverdagen! Og heldigvis, for det er de dage, som der er flest af. Jeg vælger hver dag, at sætte pris på en masse af de små, rare stunder, som skaber glimt af hverdagslykke. Hverdagslykke er for mig også ensbetydende med nydelse for smagsløgene og at gøre små ting, som gør hverdagen lidt lækre. Det er, at forkæle mig selv med en særlig god frokost, som denne farvestrålende mangosalat. Eller, at vi hver aften dækker pænt bord med servietter og tændte stearinlys. Det er, at tage mine børn med i køkkenet og lave mad sammen med dem. Og det er i det hele taget de små og store glimt af lykke der er overalt, hvis man har et bevist fokus på, at lægge mærke til dem.

Jeg elsker bestemt også ferier, rejser, fester og alle de skønne oplevelser, som hiver os ud af hverdagen (og drømmer pt. lidt om ferie i Asien med min familie). Men jeg holder også rigtig meget af, når hverdagslivet med sin ro, nærvær og daglige trummerum indfinder sig igen. Ferier ville bare ikke være helt det samme uden hverdagene …

salat-med-mango

Jeg har lavet denne salat, særligt til Emilys blog. En solskinsfyldt og mættende vitaminbombe, med smukke sorte ris, sød moden mango, min favorit vinterkål; grønkålen, samt frisk ingefær og hot chili.

De sorte ris er dyrket i Thailand og var dermed det helt perfekte valg til dette gæsteblogindlæg. Risene har fået selskab af ingefær og chili, som også er nogle af mine favoritter fra det asiatiske køkken. Med en kærlig hilsen til Emily i Thailand, hvor hun forhåbentlig allerede nyder varmen, stranden, lækker mad og kulørte drinks.

Jeg er selv blevet ret stor fan af de sorte ris. De smager super godt, er sprængfyldt med de samme gode antioxidanter som fx blåbær og aronia, og de er noget så dejlige i salater.

Mangosalat med sorte ris – 2 personer

  • 1 moden mango
  • 1 dl sorte ris
  • 2 dl vand
  • ¼ frisk chili
  • 1 tsk revet ingefær
  • saften fra ½ citron eller lime
  • fint revet skal fra en øko citron eller lime
  • 2 dl finthakket grønkål
  • ½ dl fintrevet gulerod (hvis man har en juicer, kan pulpen fra gulerod bruges)
  • 2 spsk god olivenolie
  • flagesalt og friskkværnet peber

Kog risene i en gryde med letsaltet vand og låg på i en times tid. Hæld derefter vandet fra og skyl risene godt. Mangoen skæres i tern. Og blandes med ris, gulerod og grønkål i en skål. I en lille skål piskes olie, citrussaft og skal, salt, peber og ingefær sammen til en skøn vinaigrette som vendes i salaten. Drys med chili og evt. lidt ekstra revet citronskal.

Tip: I salaten kan de sorte ris erstattes af fx quinoa og kan man ikke finde grønkål, så er spidskål også super godt. 

mangosalat-med-ris salat-med-ris

Søde semlor

$
0
0

semlor

Godmorgen derude,

Jeg har været så heldig at få lov til at blogge her i Emily’s fine univers. Jeg hedder Ditte og står bag bloggen The Food Club, hvor jeg blogger om mad og deler ud af mine opskrifter. Udover bloggen har jeg udgivet en kogebog om salater, en e-bog om dejlig morgenmad, og så er endu en bog faktisk på vej om sunde søde sager – den udkommer til april.

Da Emily spurgte om jeg vil lave et indlæg, tænkte jeg længe over hvad jeg skulle blogge om – jeg vidste det skulle være om mad og helst en opskrift. Jeg ved, at Emily sætter pris på en god kage, og er ret pjattet med fastelavnsboller – når hun er retur fra Thailand er fastelavn lige om hjørnet, og derfor er det sikkert rart at komme hjem og finde denne opskrift på bloggen.

Det er første gang jeg har kastet mig ud i at lave semlor og faktisk har jeg heller aldrig smagt dem før – MEN hold da op hvor er de lækre. De minder en smule om vores egne danske fastelavnsboller, men i semlor er der både marcipan og flødeskum – det er jo en helt fantastisk kage.

semlor-2

Semlor, 8 stk.

dej:
12 g gær
40 g smør
1,2 dl mælk
1 tsk stødt kardemomme
et nip salt
2 spsk rørsukker
ca. 180-200 g hvedemel

fyld:
200 g marcipan
1-2 spsk mælk
2 dl fløde
2 spsk amaretto

andet:
æggestrygelse
flormelis til pynt

Smuldr gær i en skål. Smelt smørret, og hæld mælken ved, så den bliver lun. Hæld smør/mælk-blandingen over gæren og rør kardemomme, salt og sukker i. Tilsæt mel og ælt dejen sammen til den er smidig og en anelse klistret. Lad dejen hæve 45 minutter.

Når dejen har hævet, formes den til 8 små boller, som stilles på en bageplade med bagepapir – lad bollerne hæve i ca. 30 minutter. Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem i ca. 7-8 min. ved 225 grader (varmluft), eller indtil de er gyldne. Lad dem køle af på en bagerist.

Når bollerne er afkølede, skæres et lille låg af hver bolle og bollerne udhules med en gaffel eller fingrene. Rør marcipan sammen med mælk indtil det er ensartet og cremet – fordel en skefuld marcipan i bunden af hver bolle. Pisk fløde til rimelig stift skum og vend amaretto i. Kom flødeskum i en sprøjtepose med stjernetyl og sprøjt en krans rundt på hver bolle – du kan også sagtens fordele flødeskummet med en ske. Læg låget tilbage på hver bolle og drys flormelis hen over bollerne.

Ha’ en dejlig søndag!

semlor-3

semlor-1

Fløjlsblød ymerfromage med knas

$
0
0

Ymerfromage

Kære Emilys læsere,

Mit navn er Anne, og jeg har siden sommeren 2009 blogget på anneauchocolat.dk. Det er mit lille chokoladesøde univers, som byder på kager, der smager og andre livsnydende lækre sager. Om under en måned udkommer min første kogebog ”Lykken er chokolade”, som jeg har lavet sammen med min søde veninde Maja fra chocolat.dk. Det kilder i vores maver!

Emily har givet mig lov til at gæsteblogge denne mandag, mens hun er under varme solstråler østpå forhåbentlig med grøn karry i mavsen, friske kokosnødder mellem hænderne, sød afslapning og venindegrin, som kører direkte ind på livsnydelses- og madkærlighedskontoen. To konti som til daglig beriger både Emilys og mit liv med glæde og smil. Derfor er der som regel også altid et måltid indblandet, når vi hænger ud. Morgenmadsvafler, en sandwich og en juice på farten med den skønne Pennyhund eller saftige og perfekt tilsmagte burgere på Salon 39 og et par forfriskende cocktails on the side. Sidst jeg så Emily, teamede vi op i en kokkedyst på tid i Masterchef-studierne. Det var super sjovt, men jeg tror nu, at vi skruer lidt ned for tempoet, næste gang vi svinger panderne sammen. Efter min mening er det nemlig ren livsnydelse og den vilde luksus, når man tager sig tid til at lave mad og til at forkæle alle sanser, mens man smager efter og fokuserer på måltidet i ro og mag.

I dag serverer jeg lidt af en retrodessert for jer: Ymerfromage. Den er piftet op på med de frækkeste og fineste vanilleprikker, og så har jeg byttet sukkeret ud med agavesirup. Forandring fryder. På toppen er der drysset lidt hakket mælkechokolade (Jivara 40% fra Valrhona),  usaltede pistacier samt frysetørrede hindbær for at give lidt kærligt knas til den fine fløjlsbløde fromage.

ymerfromage1

Ymerfromage (4 små glas)

200 g ymer, jeg brugte den fra Arla Unika
20 g agavesirup
½ stang vanille, korn af
1 blad husblas
1 dl piskefløde

Knas på toppen:
mælkechokolade, finthakket
usaltede pistacier, finthakket
frysetørrede hindbær

Rør ymer sammen med agavesirup og vanillekorn i en skål. Udblød husblas i koldt vand i ca. fem minutter. Klem den bløde husblas fri for vand og smelt den forsigtigt over vandbad. Lad den køle lidt af. Pisk imellemtiden fløden til en let skum. Hæld husblasen i ymercremen under omrøring og vend forsigtigt fløden i. Fordel fromagen i fire glas og lad den sætte sig tildækket på køl i ca. 2 timer.

Inden servering drys da (din foretrukne) knas på toppen.

Ha’ en sød mandag og find mig på instagram lige her @anneauchocolat, hvis I lyster!

CHOKORUG A LA HEALTHJUNKIE

$
0
0

God formiddag Emilys læsere,

Hvor er jeg beæret over, at jeg må dele en af mine opskrifter med jer. Jeg er selv stor fan og en trofast følger af Emilys fine blog. Mit navn er Sofie Bentzen, og til dagligt driver jeg bloggen HealthJunkie. Bloggen har godt nok været på standby den sidste måned, da jeg har haft travlt med færdiggørelsen af mit videnskabelige studie hos Novo Nordisk, men nu vender jeg stærkt tilbage. På HealthJunkie deler jeg ud af min akademiske viden om ernæring og sundhed krydret med min personlig erfaring og en masse sunde og nemme opskrifter. Her kommer opskriften på min sunde version af chokorug, de er hverken tilsat sukker eller mel. De er geniale til at have med på farten eller til eftermiddagskaffen :)

SAMSUNG CSC

DET HER SKAL DU BRUGE:
(ca. 30 stk.)

  • 25 g gær
  • 2 dl lunken vand
  • 2 dl hele speltkerne (kogt med 4 dl vand, indtil vandet er væk, ca. 20 min.)
  • 2 dl knækkede rugkerner (kogt med 2 dl vand i to min.)
  • 50 g mandler (blendet til mandelmel)
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 dl solsikkekerner
  • ½ dl hørfrø
  • 1 dl yoghurt naturel
  • 1 æg
  • 2 spsk ren kakao
  • 1 ½ banan, most
  • 5 spsk havregryn
  • 3 spsk rosiner
  • 1 tsk salt
  • 150 mørk chokolade (80%), groft hakket

(lidt hakkede mandler eller hasselnødder til at pynte med)

SAMSUNG CSC

Start med at kog de forskellige kerner så de kan nå at køle af inden de tilsættes dejen. Opløs så gæret i det lunkne vand. Herefter tilsættes resten af ingredienserne og dejen røres sammen. Lad dejen stå og hæve i en time. Fordel så dejen i muffinsforme og pynt med hakkede nødder. Bag dem i ovnen ved 160 grade, med en bradepande med vand i bunden, i ca. 30-40 min. Når de er blevet mørkebrune og ligner rugbrød, kan du prøve at stikke i dem. Lad dem køle helt af før du tager dem ud af formene.

SAMSUNG CSC   SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Jeg opbevarer dem i små farverige forme i en lufttæt dåse. Selvom der hverken er mel eller sukker i disse skønheder indeholder de stadigvæk en del kalorier fra kerne, frø, nødder osv. -men det er sunde kilder til kalorier. Husk som altid, ALT MED MÅDE! Hvis I vil se energiberegning af opskriften, kan I finde den her.

Rigtig god dag til jer.

Ps. I kan finde mig på Insta, hvis I lyster @sofiebentzen

XX SOFIE

Foto: HealthJunkie

foodfanatics asiatiske salatfavorit

$
0
0

foodfanatics thaisalat

Da søde Emily spurgte, om jeg ville gæsteblogge her i hendes skønne online univers, skulle jeg ikke tænke længe over, hvad jeg gerne ville byde ind med. Inden jeg kommer alt for godt i gang, må jeg dog hellere lige fortælle lidt om, hvem jeg er. Mit navn er Nadia, til dagligt arbejder jeg som journalist, madskribent og opskriftsudvikler. I det danske bloggerlandskab har jeg normalt hjemme på www.foodfanatic.dk, hvor jeg blandt andet deler ud af mine autentiske asiatiske opskrifter nedarvet fra (thai)mor til datter. Selv om jeg elsker et utal af køkkenretninger, så ligger det thailandske køkken af gode grunde mit hjerte særligt nært, så derfor er det oplagt, at I her får opskriften på en af mine absolutte favoritter blandt mange gode thailandske retter.

Larb er navnet på denne thaiklassiker, som I måske har spottet på menuen på thailandske restauranter herhjemme eller måske endda smagt under en ferie i Thailand. Det er en uhyre sund og afsindigt lækker salat bestående af kød (typisk okse, kylling, gris eller and), en masse friske urter og chili vendt i en på én gang sød, syrlig og salt dressing på fiskesauce, lime- eller citronsaft og sukker (her kan low carb- og palæofolket med fordel benytte palmesukker). Salaten kan både laves med hakket kød eller kød i skiver som her. Benytter man sidstnævnte, hedder retten “larb namtok”. Lavet på et godt og mørt stykke oksekød er denne ret noget af det bedste, jeg ved. Især serveret med en håndfuld sticky rice eller bare lidt spidskål til at skovle retten ind med. Helt almindelig jasminris er nu også godt til.

Den hemmelige og uundværlige ingrediens i larb er ristet rispulver. Det er denne ingrediens, der især adskiller retten fra den thailandske oksekødssalat yam nua. Selv om jeg til tider er tilhænger af at springe over, hvor gærdet er lavest, så er det en meget vigtig ingrediens i denne ret, som ikke ville være den samme uden. Rispulveret bidrager blandt andet med en let nøddeagtig smag, og så er den med til at samle retten, da den har en let jævnende effekt. Det er ganske nemt at lave, hvis man har en morter, minihakker eller blender.

Larb namtok (thailandsk salat med friske urter)

(2 personer)

  • 2 spsk. klisterris (kan erstattes med jasminris)
  • 2 gode oksebøffer
  • Olie til stegning
  • 1 rødløg eller en lille håndfuld asiatiske skalotteløg
  • 2 forårsløg
  • ½ bdt. koriander
  • 2 spsk. citronsaft
  • 1 spsk. sukker eller palmesukker
  • 1 spsk. fiskesovs
  • Groft chilipulver, evt. ristet på en pande og blendet let
  • Mynte (valgfri)

Rist de ukogte klister- eller jasminris på en pande, til de er godt gyldne og blend dem til groft pulver i en minihakker, blender eller lignende (de kan også stødes i en morter). Sæt til side.

Varm olie på en pande og steg bøfferne efter smagogbehag. Jeg foretrækker medium eller medium-rare. Lad hvile. Halver rødløg på langs og skær i tynde skiver, snit forårsløg og hak koriander groft. Kom i en skål, skær bøfferne i tynde skiver og kom ligeledes i skålen sammen med sukker, fiskesovs, citronsaft, rispulver og chili. Smag til og server med jasmin- eller klisterris samt evt. hvid- eller spidskål.

Velbekomme.

 


Fastelavnsboller

$
0
0

Fastelavnsboller får mig gennem februar. Og jeg elsker dem i alle afskygninger. Winerbrødsversionen, dem der mest er en flødekage, de svenske semlor og så de gammeldags fastelavnsboller med creme. Ditte bloggede de lækreste semlor (opskrift her), mens jeg var i Thailand og jeg blev så fastelavnsbollesulten, at det første jeg havde lyst til, da jeg kom hjem, var selv at bage nogle. Der kom dog det ene og det andet i vejen, men i går lykkedes det at producere gode gammeldags fastelavnsboller med creme, men med lidt mere opdateret topping i form af hvid chokolade, frysetørrede hindbær og hakkede pistacienødder.

Fastelavnsboller er i øvrigt ikke det eneste ved fastelavn, jeg holder af. Jeg er nemlig helt vild med udklædningsfester og må huske at holde en næste år eller opstøve en. Det er det skæggeste. Dengang jeg læste litteraturvidenskab, havde vi nogle ret geniale fastelavnsfester og jeg husker i særdeleshed et år, hvor jeg var klædt ud som Harry Potter (skal nok se, om jeg kan finde et billede) og min veninde var Hermione. Good times!

Opskriften på de her vidundere er Sarahs. Teksten ligeså (+ mine tilføjelser). Hende med den fabelagtige kringle (opskrift her). Eller fastelavnsbollerne er egentlig hendes søsters opskrift, men uanset hvor den stammer fra, er de alt, alt for herlige til ikke at dele :)

FORSTANDERINDENS FASTELAVNSBOLLER – 12-15 stk
DEJ
100 gram smør, smeltet
2 dl lun mælk (sådan ca. lillefingertemperatur)
25 gram gær
50 gram rørsukker
1 tsk salt
500 g hvedemel

CREME
2,5 dl fløde
2,5 dl sødmælk
100 gram sukker
1 stang vanilje
6 æggeblommer
30 gram maizena

PYNT
150-200 g chokolade (jeg brugte hvid)
Et skvæt fløde
Hakkede, usaltede pistaciekerner eller andre nødder
Evt. frysetrørrede hindbær

  • Gæren røres ud i mælken, sukker, salt og smør tilsættes. Melet æltes i, og dejen hæver til ca. dobbelt størrelse
  • Æggeblommerne piskes sammen med sukker, maizena og kornene fra vaniljestangen. Mælk og fløde koges op sammen med den tomme vaniljestang. Når blandingen koger, hældes den i æggemassen og det hele legeres.
  • Hvis ikke det tykner, hældes det i gryden igen og varmes til det gør. HUSK at piske hele tiden imens.
  • Køl cremen af og pisk imens, så den ikke skiller.
  • Rul dejen ud, skær den i firkantede stykker, på ca. 10 x 10 cm. Rul evt. stykkerne ekstra pæne efterfølgende.
  • Læg en klat creme på hvert stykke, pensl sidderne med æg og fold sammen, hjørne mod hjørne.
  • Vær omhyggelig med at klemme alle sider og hjørner sammen = mere creme i bollen og mindre udenfor.
  • Lad de små pakker hæve ca. 20 minutter på en bageplade med bagepapir.
  • Pensles med æg pisket med lidt mælk.
  • Bages ved 200 grader varmluft i ca. 10 min. eller til de er let gyldne.
  • Glasur: Chokolade og et skvæt fløde. Smelt chokoladen over vandbad, kom lidt fløde i. Den må godt være ret tyk.
  • Når bollerne er kølet lidt af, pensles de med glasuren.
  • Spis, og dø lidt af lykke.

Blogtip x 3: Grøn madpakkeinspiration

$
0
0

83

Sunde, grønne madpakker hos Deliciously Ella

Først og fremmest tusinde, tusinde tak for alle jeres søde og omsorgsfulde kommentarer i går. Det betød rigtigt meget for mig! Det var rart og tilmed terapeutisk at dele mine tanker med jer og rigtig rart at I tog sådan imod det. Og hvor jeg føler med alle jer, der har været eller er noget lignende igennem.

Men nu til noget helt andet, for alting er – heldigvis – ikke trist og jeg ER altså forstrøstningsfuld og tror på det bedste. Ikke at noget er glemt, men livet er både små og store ting blandet sammen i en pærevælling. Jeg spiser mere og mere plantebaseret og mindre og mindre kød. Ikke at jeg har tænkt mig at stoppe helt med at spise kød, men jeg har det rigtig godt, når jeg overvejende lever vegetarisk. Til gengæld er jeg ikke så skrap til at finde på vegetariske måltider og det står endnu værre til, når det kommer til madpakker og frokost. Men så er internettet og blogsfæren jo en gave og her er 3 af mine yndlingsblogs, når det kommer til at leve ekstra grønt. Tip mig endelig tilbage, hvis I kender til andre lækre blogs med vegetariske/veganske opkrifter :)

ENGLISH RECAP: I find myself opting for a more and more vegetarian diet and I find great inspiration at Deliciously Ella, Green Kitchen Stories and Oh She Glows. Please let me know if you know of a great vegetarian/vegan blog :)

bowl

 ‘Den store veganerskål’ hos Oh She Glows

Picnic_salad

Salat med brune ris, granatæble og andet godt hos Green Kitchen Stories

De bedste kanelsnegle

$
0
0

Jeg har et meget blødt punkt for kanelsnegle og alt i den dur. Min kærlighed til kanelbagværk blomstrede for alvor op, da jeg i starten af mine teenageår konsumerede adskillige kanelbrød og -gifler sammen med mine klassekammerater. Jeg aner ikke hvorfor, men det var det vi købte, da vi ellers var gamle nok til at få lov at gå ud i frikvartererne. Kanelgodter, hvidløgsbrød og træstammer. Ikke så meget pjat. Og jeg har ellers gået i grundskole lige midt på Gammel Kongevej på Frederiksberg, så man skulle synes, at der var rig mulighed for lidt mere interessante kulinariske oplevelser. Vi ville bare have kanel.

Og selvom jeg generelt (ahem, eller af og til) har fået lidt mere sofistikerede spisevaner end dengang i 7./8. klasse, så er der stadig ikke meget, der kan gøre mig så glad som en kanelsnurre eller endnu bedre en klistret, hjemmebagt kanelsnegl. I weekenden forsøgte jeg mig med en ny opskrift og bagte sneglene sammen i et fad og begge dele var sådan et hit, at hele molevitten var væk i løbet af et par timer (ok, havde også både brunch-gæster og gæster til eftermiddagskaffe).

Opskriften finder I nedenfor :)

Ps. Hørte tilfældigvis Lana Del Reys Radio (…’my life is sweet like cinnamon…’) imens jeg skrev dette indlæg. Lidt morsomt. xoxo Cinnamon Girl

ENGLISH RECAP: I made these lovely and indulgent sticky cinnamon buns this weekend. Similar recipe here.

SKØNNE, KLISTREDE KANELSNEGLE – 12-14 stk.
25 g gær
1 dl mælk
1 spsk sukker
1/2 tsk salt
1 æg
100 g blødt smør
ca. 300 g mel

FYLD
150 g blødt smør
150 g brun farin
1 1/2 spsk kanel
lidt friskrevet muskatnød

  • Lun mælken til den har lillefingertemperatur (må endelig ikke være for varm).
  • Smuldr gæren i en stor skål, hæld den lune mælk ved og rør til gæren er opløst.
  • Kom salt og sukker ved og rør ægget ud i det også.
  • Smuldr smørret ud i melet og når det er helt fint grynet, samles det med de våde ingredienser. Ælt grundigt.
  • Dæk dejen til med et viskestykke og lad den hæve 1 1/2 time et lunt sted.
  • Bland smør, farin, kanel og muskatnød til fyldet.
  • Ælt dejen og rul den tyndt ud til en firkant (ca. 20 x 40 cm). Smør fyldet på og rul dejen sammen til en pølse på den korte led.
  • Skær pølsen ud i ca. 12 stykker og læg dem i et fad eller en form med lidt luft imellem (de hæver en del). NB! Min form var lidt for lille, så gerne en der er større end min på billedet eller to lidt mindre (to almindelige springforme ville være et hit).
  • Lad sneglene efterhæve i ca. 30 minutter
  • Bag dem i ovnen ved 200 grader (175 grader varmluft) i ca. 20 minutter. Hold øje med dem!
  • Lad dem køle lidt af og nyd dem gerne mens de endnu er lune.
  • Kan evt. pyntes med glasur (gerne rørt med ahornsirup) og ristede pecannødder.

Foccacia med spinat og mozzarella

$
0
0

I weekenden bagte jeg (også) foccacia med masser af spinat og bøffelmozzarella, og de var lækre både varme og nybagte, men også kolde dagen efter, på bilturen på vejen hjem fra Sverige. De kan varieres i det uendelige med tomatpuré, andre grøntsager eller ostetyper osv. Vi ‘dressede’ dem i øvrigt op efterfølgende med røget laks eller parmaskinke, friske tomater eller avokado og friske krydderurter, så de blev et lidt mere helstøbt måltid, men de går også fint at spise som de er.

Opskriften er nedenfor og er i øvrigt adapteret fra et gammelt nummer af Bageliv.

ENGLISH RECAP: This weekend I made some deliciously soft and flavorful foccacia buns with spinach and buffalo mozzarella. Similar recipe here, just add steamed spinach and slices of buffalo mozzarella before baking it.

FOCCACIA MED SPINAT OG MOZZARELLA - 4. STK
2 1/2 dl vand
25 g gær
1 spsk olivenolie
2 tsk salt
200 g italiensk durumhvedemel
ca. 250 g italiensk hvedemel ’00′

FYLD
300 g frisk spinat
salt og peber
evt. frisk oregano
250 g hel mozzarella
1 tsk tørret oregano
1 spsk olivenolie

  • Hæld vand i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt olivenolie og salt, og rør durummel i.
  • Ælt hvedemel i dejen lidt ad gangen og ælt til dejen er glat og smidig.
  • Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i 1 time.
  • Slå dejen ned på et meldrysset bord. Del den i 4 stykker, og tril den til boller.
  • Læg bollerne på en bageplade med bagepapir, og tryk dem let flade med håndfladen. Lad dem hæve, mens fyldet tilberedes.
  • Tænd ovnen på 225 grader.
  • Skyl spinaten og kom den i en gryde med det vand, som hænger ved. Damp spinaten, til den falder sammen. Krydr med salt og peber. Skær mozzarella i mindre stykker eller skiver.
  • Lav huller/fordybninger i dejen med fingrene. Top med spinat og ost, og krydr med oregano. Dryp olivenolie over, og bag i ca. 12 minutter, til foccaciabollerne er sprøde og gyldne.
  • Spis en lun, når den lige har kølet lidt af. Mmmmm…..

Chocolate chip cookies

$
0
0


Det her er uden tvivl de bedste chocolate chip cookies, jeg nogensinde har fået. Det er også de mest tidskrævende, jeg har lavet, men de er al ventetiden værd. Det lover jeg. Også selvom man som jeg, er drønende utålmodig. Dejen skal nemlig helst stå mindst 24 timer i køleskab og gerne længere. Jeg lod den stå i 48 timer og resultatet var en helt karamelagtig smag og ‘chewy’ tekstur. Sprøde og gyldne udenpå og bløde på en helt rigtig, lidt sej måde i midten. I kan næsten smage og dufte det ikke?

Den samlede arbejdstid er dog kun omtrent en lille time, så det handler bare om at planlægge den næste cookie-craving lidt ;)

Opskriften er nedenfor.

ENGLISH RECAP: I made the most divine, chewy, toffee-like chocolate chip cookies last weekend, following this recipe. Warning: They’re quite addictive!

Hvis man bliver alt for utålmodig (som jeg gjorde), kan man altid smage lidt (meget for mit vedkommende) på dejen, mens man venter. Jep, jeg har et cookie dough-misbrug. Og jeg skammer mig ikke rigtigt over det.

Vil man have mere end rå dej, og kan man slet ikke vente, kan man bage en plade med det samme. De er stadig virkeligt gode, de bliver bare endnu bedre af, at man venter. Men portionen er stor nok til at man gør begge dele, så giv los!

Opskriften er herfra (hvor der er meget god chocolate chip cookie-viden at hente), men I får den lige herunder med lidt mere europæisk spiselige mål og småændringer.

CHOCOLATE CHIP COOKIES - CA. 24. STK.
480 g mel*
1 ¼ tsk natron
1 ½ tsk bagepulver
1 ½ tsk groft salt
280 g smør, blødt (ikke smeltet, bare ved stuetemperatur)
280 g lyst, brunt moscovadosukker eller lys farin
240 g sukker (alm. hvid melis)
2 store æg, ved stuetemperatur
2 spsk vanilleekstrakt eller kornene fra ½ stang vanille
550 g mørke ‘chocolate chips’ eller stykker (kan med fordel hakkes selv, de fleste færdige chokoladeknapper er af for dårlig kvalitet) gerne med et kakaoindhold på omkring 60%
Havsalt til pynt/topping

* gerne 240 g almindeligt hvedemel og 240 g ‘cake flour’, hvis du kan opdrive sådan noget

  • Tag smør og æg ud af køleskabet ca. en time før, så de får stuetemperatur.
  • Bland mel, natron, bagepulver og salt i en skål og stil den til side.
  • Med en håndmixer eller endnu bedre en røremaskine, mixes smør og sukker (begge slags) til det er lyst og luftigt, ca. 3-5 minutter.
  • By the way: Brug en stor skål, det er noget værre gris…
  • Tilsæt æg et ad gangen og mix godt efter hvert æg.
  • Tilsæt vanillen. Skrab siderne af skålen ned med en dejskraber, når det er nødvendigt.
  • Ved lav hastighed mixes de tørrer ingredienser i dejen. Der skal kun rører til det lige akkurat er samlet.
  • Bland chokoladeknapperne/-stykkerne i.
  • Kom plasticfilm over dejen så det slutter helt tæt med hele dejens overflade og stil det i køleskabet i 24-48 timer.
  • Dejen kan bages i små hold, når trangen lige melder sig, og kan holde sig i op til 72 timer på køl.
  • Når du er klar til at bage forvarmes ovnen til 175 grader (varmluft) og tag dejen ud af køleskabet.
  • Kom bagepapir på en bageplade (eller 2) og brug en almindelig isske til at lave kugler af dejen.
  • Sæt 6 kugler på hver bageplade med god plads mellem hver. De skal IKKE trykkes flade!
  • Drys dem med lidt havsalt (det gør virkelig noget lækkert for smagen!), og bag dem til de er let gyldne, men stadig bløde, i ca. 15-20 minutter.
  • Tag dem ud og sæt bagepladen på en rist i ca. 10 minutter og kom derefter cookies’ne direkte over på risten for at køle endnu mere af.
  • Forbered dig på en tur i Himlen!

Nemt og koldhævet fuldkornsbrød

$
0
0

Jeg holder helt utroligt meget af brød. Godt brød med (lidt for meget) smør er noget af det dejligste, jeg ved. Og hvis brødet tilmed er hjemmebagt, så er det ekstra godt. Jeg bager ofte nogle nemme, koldhævede boller (opskrift her), så da jeg så Dittes opskrift på et lignende koldhævet brød i hendes anbefalelsesværdige Morgenmadsmissionenmåtte det prøves af. Det var sådan et hit og endda nemmere end bollerne. Nu mangler jeg bare en hævekurv, så brødet kan få et yndigt mønster, men har du heller ikke sådan en, så går det fint an at ridse brødet med en kniv inden bagning.

KOLDHÆVET FULDKORNSBRØD - 1 BRØD
10 g gær
3 dl koldt vand
8 g salt
200 g fuldkornsmel
200-250 g hvedemel

  • Rør gæren ud i vandet, hvorefter salt og mel tilsættes lidt ad gangen.
  • Ælt dejen godt sammen, brug evt. en røremaskine og tilsæt mere mel, hvis dejen virker for tynd. Den må dog endelig ikke blive for tør. Ælt indtil den er fast og en anelse klistret.
  • Kom dejen over i en anden skål, smurt med en anelse olie, så slipper den lettere næste dag.
  • Stil dejen på køl natten over eller i 8-12 timer.
  • Hvis du har en hævekurv drysses denne med rigeligt mel og dejen kommes forsigtigt i. Alternativt kommes den i en ren skål drysset med mel.
  • Stil dejen til hævning ca. 1 1/2 time et lunt sted.
  • Når dejen er hævet flot op, vendes brødet forsigtigt ud på en bageplade.
  • Hvis du har brugt hævekurv har det forhåbentligt fået flotte striber. Ellers kan du ridse et mønster i brødet med en kniv.
  • Bag brødet i 25-30 minutter ved 225 grader. Til det er gyldenbrunt og lyder hult, hvis du banker let på bunden.

ENGLISH RECAP: Last weekend I made a delicious, rustic loaf of no-knead bread. Similar recipe here.

16 lækre opskrifter

$
0
0

foohood

Jeg har netop opdateret opskriftsiden med de seneste 16 opskrifter, der har været bragt på bloggen. Og hold nu op, hvor blev jeg sulten af at lave dette indlæg. Jeg har været komfurløs den seneste måned, men fik sluttet mit nye komfur til i lørdags, så tror at påskedagene bladt andet skal bruges i køkkenet. Og hermed lidt inspiration til jer, hvis I har samme planer. Lov mig lige at I bager kanelsneglene en af dagene. Der er for gode!

Links til alle opskrifter nedenfor og ellers er de at finde på bloggens opskriftside her :)

juice2_zps04a597cd

Rødbedejuice med citron og æble

Skumfidus2_zpsd6ce15f5

Hjemmelavede skumfiduser

crumble4jpg_effected_zps6da06090

Bagt morgenmad med bær og knas

kringle5_zpsa728a14a

Den bedste kringle

paeligrejuice5_zps6e02bc3c

Pære- og myntejuice

popcorn4_zps00788b74

Popcorn med rosmarin og parmesan

salat-med-mango-og-chili

Mangosalat med sorte ris og grønkål – gæsteblogget af Valdemarsro

semlor-3

Søde semlor - gæsteblogget af The Food Club

ymerfromage1

 Ymerfromage med knas - gæsteblogget af Anne au Chocolat

SAMSUNG CSC

Chokorug - gæsteblogget af Healthjunkie

P1160442b-1024x768

Thailandsk salat med friske urter – gæsteblogget af Food Fanatic

fastelavnsbolle6_zpsfdce279f

Fastelavnsboller med creme

kanel1_zps71a94410

De bedste kanelsnegle

foccacia10_zpsdda2bfee

Foccacia med spinat og mozzarella

chokochip7_zpsa22617fa

Chocolate Chip Cookies

koldhaeligvetbroslashd2_zpsa199248c

Nemt og koldhævet fuldkornsbrød


Opskrift på sunde cupcakes + vind bogen Sunde Søde Sager

$
0
0

Dygtige Ditte fra The Food Club, som jeg bl.a. har rost her og her, har begået endnu en must have kogebog. Denne gang handler det om søde sager på den sundere måde. Lækkerier der er blide ved blodsukkeret og som har højere næringsværdi end kage og slik sædvanligvis kan prale af. Bogen er propfuld af opskrifter uden raffineret sukker og hvedemel og indeholder masser af sundere alternativer til den søde tand. Og det helt uden at være frelst eller prædike. Der er opskrifter på alt fra ispinde til lagkager over raw brownies og masser af små, sunde lækkerier, der snildt kan erstatte alt fredagssukkeret hos både store og små.

Jeg bagte ‘Små banankager med pink skyrcreme’ fra bogen i lørdags og de var et hit og tilmed glutenfri. Opskriften kan I se lidt længere nede i dette indlæg :)

Jeg har i øvrigt fået lov at udlodde et eksemplar af den fine bog. Kig med nederst i indlægget, hvis du har lyst til at deltage i konkurrencen :)

SMÅ BANANKAGER MED PINK SKYRCREME - 8-10 stk.
2 modne bananer
2 æg
50 g kokosolie
2-3 spsk honning
175 g mandelmel*
25 g kokosmel
1 tsk natron rørt ud i 1 tsk citronsaft
evt. revet skal fra 1/2 økocitron

PINK CREME
3 spsk skyr
100 g flødeost
2-3 spsk honning
1-2 tsk frysetørrede bær (fx hindbær eller brombær)

  • Kom banan, æg, kokosolie og honning i en blender eller en foodprocessor, og blend indtil massen er ensartet.
  • Bland mandelmel, kokosmel og natron sammen, og vend det godt rundt i bananmasses.
  • Fordel dejen i muffinforme af papir (gerne sat i en muffinplade), og bag kagerne i ovnen ved 200 grader i ca. 15-20 minutter, eller til de er gennembagte.
  • Lad kagerne køle helt af, inden de dekoreres med creme.
  • Rør alle ingredienserne til cremen sammen med en håndmikser, og smag til.
  • Kom cremen i en sprøjtepose med en stjernetylle, og læg cremen på køl i ca. 30 minutter. Hvis ikke du har en sprøjtepose, kan cremen blot smøres på med en kniv eller spatel.
  • Dekorér de afkølede kager.

*mandelmel kan købes færdigt i mange velassorterede supermarkeder, men ellers er det nemt at lave selv. Det er nemlig bare smuttede, fintmalede mandler. Du kan male dem i en blender eller foodprocessor.

Pssst…. det fine kagefad er fra Keith Brymer Jones og ‘platterne’ er fra Ferm LIVING.

Vind Sunde Søde Sager fra The Food Club
Hvis du kunne tænke dig at vinde dit eget eksemplar af bogen skal du blot skrive en kommentar om noget sødt til dette indlæg inden på søndag d. 27. april kl. 12.00.

10-minutters sommerpasta

$
0
0

Selvom jeg i teorien virkelig godt gad bruge flere timer i køkkenet hver aften, så er det sjældent tilfældet i praksis, når jeg kommer hjem efter en lang dag. Derfor er det i alt for lang tid endt med madder eller take away. Men da det første bliver for kedeligt i længden og det sidste for dyrt (og ofte usundt) er jeg på det sidste (det hjalp også gevaldigt at få et komfur igen), begyndt at lave nogle super nemme og hurtige retter i hverdagen. Denne variant med frisk pasta, sauterede samt friske grøntsager, hjemmelavet pesto og bøffelmozzarella er en af favoritterne og klar på bare 10 minutter.

Hjemmelavet pesto er dødnemt, men skal det gå ekstra hurtigt kan den selvfølgelig købes færdig. Den frisklavede variant smager dog 100 gange bedre, så synes det er værd at bruge 2 minutter på :)

Retten foregår sådan at man får den varme pasta + grøntsager på tallerkenen med en kugle mozzarella og så ‘bygger’ man den ellers selv efter eget ønske. Lidt som en anden hurtig favorit: Lynhurtig pasta med grov pesto.

10-MINUTTERS SOMMERPASTA -2 pers.
1 pakke frisk pasta (jeg brugte fuldkornsvarianten)
3-400 g frisk spinat
2-300 g tomat, jeg brugte hele cherrytomater

1-2 spsk olivenolie
2 kugler bøffelmozzarella
friskbælgede ærter

citron
timian eller en anden rar krydderurt til pynt
sort peber

PESTO
1 potte/2 håndfulde basilikum
50 g pinjekerner (flere efter smag og behag)
50 g parmesan (andre hårde, salte oste duer også, jeg brugte primadonna)
olivenolie til pestoen har den rette konsistens

  • Bring vand til at koge pasta i kog (gerne i en elkeddel).
  • Skyl spinat og tomater.
  • Bælg ærterne.
  • Kør alle ingredienser til pesto i en minihakker eller foodprocessor. Hæld olien i lidt efter lidt, til det har rette konsistens.
  • Kog pastaen i lige knap 2 minutter og hæld pastaen over i et dørslag.
  • Kom lidt olivenolie i den varme gryde og steg tomaterne i 1 minuts tid, til de brister. Kom spinat ved og lad den falde let sammen.
  • Kom pastaen tilbage i gryden med tomat og spinat og varm det hele godt igennem. Husk at vende det hele tiden, så pastaen ikke brænder på.
  • Læg mozzarella på tallerkenen og stil pesto, citron, ærter, krydderurter og salt og peber på bordet.
  • Kom som det sidste pasta på tallerkenen og servér straks.
  • Garnér med mozzarella, pesto, ærter, citron, timian og masser af friskkværnet sort peber.

Masser af farve og smag på ingen tid :)

Retten kan varieres en masse og jeg spiser den også ofte med dampet laks (sæt laksen i ovnen som det første og så er der mad på 15-20 min) i stedet for mozzarella, grønne asparges og sugarsnaps eller edamame i stedet for tomat og evt. revet primadonna i stedet for pesto.

Velbekomme :)

Salat med vandmelon, feta, edamame og mynte

$
0
0

Min appetit og madlyst er gået i sommermodus og jeg har allermest lyst til lækre, farvestrålende salater lige nu. Salat af vandmelon og feta + en krydderurt som basilikum eller mynte, er efterhånden en klassiker, men jeg fik lyst til at give den lidt mere ‘fyld’, så den kunne stå alene som tilbehør til fisken eller kødet fra grillen (ok, en majskolbe til, ville heller ikke være dumt) eller endda helt alene, som en let aftensmad eller frokost. Derfor har jeg tilsat belugalinser og edamamebønner for ekstra smagsdimension, lidt mere at tygge på, samt meget bedre mæthedsfornemmelse end hvis det blot havde været vandmelon og feta.

Tip: Jeg er stor fan af at lade kernerne blive i vandmelonen, de knaser dejligt og så er de drønsunde og fulde af vitaminer og mineraler. Tænk på dem som græskarkerner eller lignende. Kan man ikke lide dem, fjerner man dem selvfølgelig bare, men jeg synes I skal give dem en chance :)

Opskriften er nedenfor.

ENGLISH RECAP: I’m all about salads at the moment and this one with watermelon, feta, fresh mint, edamame beans and beluga lentils is not only fresh and colorful it can also serve as a light meal in it self or as great side for grilled fish or meat. 

SALAT MED VANDMELON, FETA, EDAMAME, MYNTE & BELUGALINSER
1/2 vandmelon i tern eller kugler
200 g feta, skåret i tern eller smuldret let
1 stor håndfuld frisk mynte eller efter smag og behag
150-200 g kogte, afkølede belugalinser (kog dem i saltet vand)
300 g edamamebønner, kogte og pillede (de kan købes færdige sådan)
evt. balsamicoeddike eller citronsaft og lidt olivenolie
evt. rødløg eller forårsløg, skåret fint
friskkværnet sort peber

  • Bland linser, bønner og vandmelon og evt. løg og hæld fetaen over.
  • Hak mynten let eller riv bladene lidt fra hinanden og drys dem over.
  • Stænk evt. med balsamicoeddike og olivenolie. Krydr med sort peber.

Portionen rækker som tilbehør til ca. 4 personer.

Mojitos med kirsebær

$
0
0

Det er fredag. Jeg har været ude at løbe morgentur i mosen med Pletten og haft god tid til morgenmad. Jeg har lige stået og overværet et hold solsortebørn få flyvelektioner fra mit køkkenvindue. Alting føles meget rart og meget rigtigt. Lige om lidt skal min kæreste op til allersidste eksamen og derefter er han læge. Så resten af weekenden går med fester, frokoster og anden festivitas og fejring.

Hvis I også har noget at fejre (at det er fredag og weekend er en plausibel undskyldning), så kan I gøre det med de her mojitos med kirsebær. De er lækre og friske og holder ikke så meget alkohol, som hvis man bruger rom (hvilket man selvfølgelig også kan tilsætte, hvis man savner det).

Opskrift nedenfor.

ENGLISH RECAP: Try swapping rum with Cherry Heering and add some fresh cherries for a mojito with a summer twist.

KIRSEBÆR MOJITO – pr. drink
4 cl Cherry Heering
2 cl friskpresset limejuice
2 tsk rørsukker
8 friske mynteblade
Danskvand
Isterninger, evt. knuste
Friske kirsebær skåret halvt igennem og udstenet

  • Kom sukker, is og mynteblade i et glas, og mas eller stød det sammen.
  • Tilsæt lime, kirsebærlikør, friske kirsebær og top op med danskvand.

Det er måske lidt en tøsedrink, så jeg anbefaler, at man nyder dem med et hold veninder. Så slipper man for hånlige kommentarer om hvorvidt frugt og ‘græs’ hører hjemme i drinks ;)

Rigtig god weekend allesammen :)

Regnbueskål + grøn smoothie

$
0
0

I går postede jeg min frokost og efter-løbe-smoothie på instagram (@emilysalomon) og de var et hit, så jeg lovede at skrive, hvad der var i her. ‘Regnbueskålen’ ovenfor (der i øvrigt er inspireret af dette indlæg) bestod af søde kartofler stegt i mindre stykker i ovnen med salt, chili, lidt kanel og olivenolie (ca. 40 min ved 175 grader), kogt boghvede, ruccola, græskarkerner, hummus (opskrift her), tomater, radiser, agurk, hindbær og usaltede pistacienødder.

Det og lignende har været min frokost til at tage med på arbejde de seneste par uger og søde kartofler og boghvede (kunne også være andre rodfrugter og quinoa/linser el. lign.) er lavet i forvejen, ligesom hummusen. Om morgenen er det så bare at skylle og snitte grøntsagerne og komme det hele i en bøtte til at tage med. Der er uendelige variationsmuligheder og det er ret nemt (bruger sammenlagt en halv time søndag på forberedelser og 5 min. hver morgen), ret lækkert og ret sundt. Af og til ryger der også feta, bøffelmozzarella, et æg eller bønner på, jeg holder dog salaterne kødfri, men det er selvfølgelig helt op til en selv.

Smoothien, her serveret i en skål, er lavet af 1/2 mango, 1 moden banan, to håndfulde frisk spinat (husk at skylle den), 1 håndfuld usaltede cashewnødder, 8 blade frisk mynte, evt. 1 tsk. kokosolie, saften af 1 lime og nok væde (ca. en kop, jeg brugte halv sojamælk, halv kokosmælk, men al slags mælk eller vand  duer) til at det kan køre rundt i blenderen og får den konsistens man ønsker.

Min ‘grønne koldskål’ er pyntet med jordbær, ristede kokosflager og bipollen.

ENGLISH RECAP: My rainbow style lunch + post-run green smoothie bowl from yesterday celebrating a delicious ‘Meat Free Monday‘.

Viewing all 274 articles
Browse latest View live